Tips Memilih Menu Sahur Yang Akan Memberi Anda Tenaga Sepanjang Hari

0
677

Bersahur hukumnya sunat.Walaupun hukumnya sunat,ia akan memberi manfaat yang besar buat kita yang ingin berpuasa.Selain mendapat tenaga yang mencukupi untuk seharian berpuasa,umat Islam juga akan dikurniakan ganjaran pahala kerana mengikuti sunnah Rasulullah S.A.W.Jadi rugilah buat mereka yang meninggalkan sahur.Di snini kami kongsikan tips menu sahur yang sihat buat mereka yang berpuasa.

 

#1 Air Putih

air kosong

Seelok-eloknya mulailah sahur anda dengan meminum segelas air putih.Hal ini kerana selama berpuasa tubuh akan kehilangan banyak cairan.Jadi anda perlu mengambil jumlah air yang mencukupi untuk memastikan dalaman anda dalam keadaan baik.

 

#2 Buah-Buahan dan Sayur-Sayuran

buah

Sayur dan buah penting untuk mengelakkan sembelit berlaku ketika kita sedang berpuasa.

 

#3 Kurangkan Pengambilan kafein

kafein

Pengambilan kopi dan teh yang mengandungi kafein adalah kurang elok kerana ianya mengandung zat diuretic (zat yang membuat kerap kencing) yang boleh menyebabkan tubuh kekurangan cairan. Hal yang selama ini dianggap minum kopi bertujuan untuk menyegarkan badan, memang benar, namun itu paling lama bertahan 1-2 jam saja, setelah itu yang terjadi justeru perut terasa pedih dan tidak selesa.

 

#4 Hindari Makanan Yang Pedas Dan Berlemak

makanan pedas

Selama berpuasa, baik sahur mahupun berbuka,cuba hindari makanan yang mengandung lemak dan rasa pedas yang melampau. Selain bisa meningkatkan kolesterol darah, makanan lemak dan pedas bisa mengganggu proses pencernaan badan kita.

 

#5 Jangan Tidur Sejurus Bersahur

tidur

Cuba usahakan untuk tidak tidur setelah selesai sahur,hal ini kerana makanan yang kita makan pada saat sahur akan sia sia terbuang,makanan diproses menjadi tenaga.namun apabila anda tidur,tenaga yang dihasilkan terbuang sebegitu sahaja kerana kita tidak melakukan apa apa aktiviti.

 

#6 Karbohidrat

karbo

Pilihlah karbohidrat kompleks, seperti nasi rendah kolesterol atau roti gandum agar gula dalam darah akan menjadi stabil seharian.

 

#7 Jangan Lupa Ambil Kurma

kurma

Kurma,buah yang bersaiz kecil namun memberi kebaikan yang banyak untuk kita terutama sewaktu bulan puasa.Glukos semulajadi yang ada dalam buah kurma dapat membekalkan tenaga seharian untuk kita dan mengurangkan rasa lapar.

 

#8 Elakkan Makanan Bergoreng

goreng

Jika boleh,elakkan pengambilan makanan bergoreng sewaktu sahur.Makanan yang digoreng akan menyebabkan oksigen dalam badan berkurangan sehingga 20 persen.Ia merupakan penyebab utama anda berasa mengantuk di siang harinya.

LEAVE A REPLY