Perkara-Perkara Makruh Puasa

0
745

Makruh merujuk kepada amal (perbuatan) yang apabila dikerjakan tidak berdosa dan bila ditinggalkan akan mendapat ganjaran pahala. Secara ringkasnya, yang disebut makruh itu adalah satu perbuatan yang sebaiknya ditinggalkan.Di bulan puasa yang mulia ini,bulan untuk kita mengejar pahala yang berlipat ganda.Jadi eloklah sekiranya kita meningggalkan perkara perkara yang makruh.Berikut merupakan antara perkara-perkara makruh di bulan Ramadhan.

 

#1 Berkumur-kumur Secara Berlebihan

kumur

Berkumur tidak membatalkan puasa,namun sekiranya berkumur secara berlebihan ia boleh mendatangkan makruh puasa.Hal ini kerana berkumur secara berlebihan boleh buat anda terminum air.

 

#2 Merasa Makanan Dengan Lidah

MERASA MAKANAN

Kebiasaannya,para suri rumah akan memasak di rumah untuk hidangan berbuka puasa.Untuk memastikan makanan yang dimasak secukup rasa,mereka akan mencubanya di hujung lidah dan berkumur semula.Ianya tidak membatalkan puasa,namun hukumnya adalah makruh.

 

#3 Bercakap Perkara Buruk Dan Keji

JAGA MULUT

Puasa bukan sekadar menahan diri dari lapar dan dahaga,malah kita juga harus menjaga perkataan dan amarah kita.Tidakkah anda merasa sia sia jika anda berpuasa namun masih mengeluarkan kata kata yang keji.Jadi,di bulan yang mulia ini,lebih baik cakap enda yang molek molek sahaja ya.

 

#4 Memasukkan Air Yang Berlebihan Ketika Berwuduk

WUDHU

Ketika berwuduk,kita ada memasukkan air ke dalam hidung untuk membersihkan bahagian hidung kita.Dikhuatiri jika air yang dimasukkan berlebihan,ia akan terus ke bahagian kerongkong kerana hidung berkait rapat dengan bahagian mulut.

 

#5 Gosok Gigi Setelah Gelincir Matahari

GOSOK GIGI

Gosok gigi sememangnya tidak salah,namun di bulan puasa ini.cuba untuk gosok gigi anda sebelum gelincirnya matahari.

 

#6 Bermesraan Secara Berlebihan Antara Suami Isteri

SUAMI

Bermesraan secara berlebihan antara suami isteri adalah perkara makruh dek kerana risau jika nafsu untuk bersama wujud dan membawa kepada pembatalan puasa.

 

#7 Menderma Darah

DERMA DARAH

Menderma darah hukumnya makruh kerana risau badan akan menjadi lemah di bulan puasa.

LEAVE A REPLY