8 Helah Menurunkan Berat Badan Dengan Hanya Duduk Di Kerusi Anda

0
466

Anda fikir hanya dengan makan ubat kurus boleh turunkan berat badan?Anda salah.Siapa kata kerja office tidak boleh exercise?Sekarang anda tidak boleh bagi alasan lagi sebab kat sini kami selitkan 10 helah untuk ‘lose weight’ dengan hanya duduk di kerusi anda!

 

#1 Set Masa Untuk Berdiri Setiap 20 Minit

#1

Anda mungkin telah mendengar tips ini berkali-kali sebelum ini, tetapi ianya sesuatu yang berbaloi untuk diulangi.Berdiri dengan kerap membantu untuk mencegah penambahan berat badan.Kajian mengatakan orang gemuk cenderung untuk duduk 2 hingga 5 jam sehari lebih jika mahu dibandingkan dengan rakan rakan mereka yang aktif dan berbadan kecil.Jadi,jika ingin cepat turunkan berat badan,jangan lupa untuk set alarm yang boleh mengingatkan anda untuk berdiri sebentar dan berjalan di sekeliling pejabat.

 

#2 Makanan Ringan Di Atas Meja Adalah Dilarang Sama Sekali!

#2

Jauhkan meja anda daripada segala jenis makanan yang dipanggil ‘junk food’ kerana ianya sememangnya akan mendatangkan penyesalan buat anda.Katakan tidak kepada coklat,biskut dan keropok yang tidak sihat!.Apabila anda tidak dikelilingi oleh godaan, ianya akan menjadi lebih mudah untuk anda menjauhkan diri dari makanan yang boleh menyebabkan pertambahan berat badan.

 

#3 Snek Yang Sihat Adalah Dibenarkan

#3

Kita semua pernah melalui waktu di mana kita perlu bergegas perlu untuk ke pejabat sehingga terlupa untuk mengambil sarapan pagi.Jadi,cadangan yang terbaik adalah menyediakan snek atau makanan yang kaya dengan serat dan protein.Kebanyakkan mereka selalu menyediakan ‘energy bar’ yang boleh membekalkan tenaga buat anda.

 

#4 Minum Air Berperisa Yang Semulajadi

#4

Kempiskan perut anda dengan menghirup air berperisa yang semulajadi.Yang menjadi trend sekarang adalah air detox.Bawa bersama air detox ke tempat kerja dan letakkannya dia atas meja anda.Detox sememangnya air ajaib yang dapat menurunkan berat badan tau!

 

#5 Jangan Lupa Untuk Menghirup Teh

#5

Teh hijau,hitam dan teh oolong mengandungi asid amino yang membawa kepada ketenangan minda.Ia juga boleh membantu mengurangkan kebimbangan sekaligus dapat mengelakkan seseorang makan secara berlebihan kerana tekanan emosi.Selain itu,ia juga membuat anda peka dan prihatin terhadap pilihan makanan anda.

 

#6 Zipkan Perut Anda!

#6

Ianya merupakan satu senaman yang sangat ringkas.Anda akan dapati perubahan yang ketara pada bahagian perut anda.Anda cuma perlu menarik nafas sambil mengempiskan perut anda selama 10 saat.Selamat mencuba!

 

#7 Gerakkan Kaki Anda!

#7

Senaman kaki boleh dilaksanakan di bawah meja anda.Sambil duduk,angkat kaki sehingga paras pinggul.Ulang 10-15 kali dan tukar kaki anda.Anda akan dapat rasakan proses pembakaran lemak berlaku pada bahagian kaki anda

 

#8 Tegangkan Otot Anda

#8

Tegangkan bahagian lutut anda dan tahan selama 10 saat.Tiada siapa akan perasan anda sedang melakukan senaman.Alih-alih,anda dah berjaya memperolehi ptongan kaki yang menarik.

 

LEAVE A REPLY