12 Jenis Fobia Yang Rare #10 Paling Rare!

0
562

Fobia adalah rasa takut pada sesuatu perkara/fenomena.Hal ini justeru dapat menganggu emosi seseorang.Terkadang fobia juga biasanya disebabkan oleh kejadian trauma yang menimpa seseorang pada masa lalunya yang meninggalkan kesan mendalam pada dirinya.

 

#1 Optophobia: Fobia untuk membuka mata

fobia bukak mata

Mungkin fobia yang paling pelik di dunia! Mereka yang memiliki masalah ini, sukar untuk membuka mata sendiri. Tugasan harian adalah mimpi ngeri untuk pengidap Optophobia. Jika anda boleh membaca apa yang kami tulis ini, jangan bimbang, ternyata anda bukan tergolong dari kalangan tersebut, syukur.

 

#2 Chorophobia: Fobia terhadap tarian

fobia tarian

Bagi kebanyakan kita,tarian merupakan salh satu hobi atau aktiviti yang dapat menceriakan suasana.Namun bagi penhidap Chorophobia,tarian merupakan mimpi ngeri mereka!

 

#3 Geliophobia: Fobia terhadap gelak ketawa

Friends laughing

Pepatah orang putih ada berkata “laugh is the best medicine”,namun bagi mereka yang menghidap fobia ini,gelak tawa orang yang berada di sekeliling mereka merupakan ketakutan terbesar mereka!

 

#4 Arachibutyrophobia: Takut mentega kacang melekat pada lelangit mulut

Creamy Brown Peanut Butter on a background; Shutterstock ID 109760069; PO: The Huffington Post; Job: The Huffington Post; Client: The Huffington Post; Other: The Huffington Post

Fobia yang sememangnya pelik!pengidapnya mungkin tidak akan makan mentega kacang seumur hidup mereka.Sayangnya,satu nikmat makanan telah hilang dari hidup merek.

 

#5 Heliphobia: Takut kepada cahaya matahari

Young Man Shielding his Eyes from the Sun --- Image by © Corbis

Sudah tentu sukar bagi penghidap fobia ini untuk melakukan aktiviti luar pada waktu siang kerana ketakutan mereka akan cahaya matahahari.Rasa takut itu mungkin muncul kerana mereka berfikir tentang bahayanya cahaya matahari pada mereka!

 

#6 Deipnophobia: Takut akan berbicara atau berbual semasa makan malam

takut makan malam

Mereka yang menghidapi fobia ini pastinya hanya akan diam sepanjang waktu makan mereka.Namun begitu,jika difikirkan semula,ada bagusnya juga diam ketika makan,kerana ianya dapat membantu dalam proses pencernaan yang baik.

 

#7 Neophobia: Takut kepada benda-benda baru

takut benda baru

Orang yang normal seperti kita pasti ingin mencuba sesuatu benda baru atau pengalaman baru.Namun bagi Neophobia,mereka sama sekali tidak ingin untuk mencuba sesuatu yang baru.Oleh sebab itu,mereka mungkin tergolong dalam golongan yang tidak uptodate dengan perkembangan semasa.

 

#8 Syngenesphobia: Takut pada keluarga dan saudara mara

takut saudara nmara

Jika saudara mara datang berkunjung ke rumah,kita haruslah bersikap ramah atau mesra atau kita akan dicop ‘sombong’!Namun bagi mereka yang menghidapi fobia ini,mereka bukan sengaja bersikap sombong,sebaliknya mereka mempunyai rasa yang takut pada keluarga dan saudara mara!

#9 Ablutophobia: Takut untuk mandi dan membersihkan diri

takut mandi

Siapa bilang kambing sahaja yang takut mandi atau air?Manusia juga ada yang trauma dengan mandi tau!mereka digelar Ablutophobia.

 

#10 Venustraphobia: Fobia akan gadis cantik

takut kepada wanita cantik

Jika anda takut untuk melihat gadis yang cantik,anda mungkin salah seorang penghidap fobia yang aneh ini!Bagi mereka yang normal!mereka pasti memuji,memandang tanpa berkelip mata,atau mungkin boleh terus jatuh cinta pada wanita cantik.Namun mereka yang menderita fobia ini sudah pasti lari ketakutan apabila terjumpa gadis cantik.Jika anda seorang gadis dan berjumpa dengan seorang yang lari ketakutan setelah melihat anda,anda mungkin seorang gadis yang cantik!

 

#11 Geniophobia: Takut kepada dagu

takut kepada dagu

Apabila melihat bahagian muka,penghidap phobia ini pasti tidak boleh melihat satu kawasan di bahagian muka iaitu dagu!Terdapat beberapa lagi jenis fobia pada anggota badan,namun ianya boleh dirawat melalui terapi.

 

#12 Turophobia: takut keju

keju

Tidak kira apapun jenis keju,baik cheddar,mozzarella,parmesan dan banyak lagi,yang namanya keju pasti membuat mereka pucat ketakutan.Namun,ada juga yang takut dengan hanya satu jenis keju saja!

 

LEAVE A REPLY