Bukit Shibazakura,Japan,Syurga Bagi ‘Pink Lovers’

0
397

 

 

pink12

pink10

Shibazakura ialah sejenis bunga yang tumbuh dengan banyak dan lebat sehingga dapat menutupi tanah seperti rumput.Bentuk kelopaknya yang cantik kelihatan seperti Bunga Sakura.Ianya datang dengan pelbagai warna seperti warna pink,putih dan ungu cerah.

pink2

 

Shibazakura berkembang mekar dalam pertengahan April sehingga kira kira akhir bulan Mei.Bunga ini tumbuh di tanah dan kelihatan seperti permaidani merah jambu yang cantik.

bunga

pink 5

 

Berdekatan dengan Sungai Motosu,bertempat di pangkal Gunung Fuji,terdapat satu kawasan di mana Shibazakura berkembang.Terdapat enam jenis Shibazakura yang berbeza dengan 800000 kuntum bunga yang meliputi 2.4 hektar tanah.

pink4

pink11

Apabila tiba masa bunga pertama berkembang setiap tahun,“Fuji Shibazakura Festival”akan diadakan.Pemandangannya yang serba merah jambu amat menakjubkan!

pink7

pink13

“Shibazakura-No-Oka” yang juga terkenal dengan shibazakura bertempat di Hitsujiyama Park.Bukit ini telah berjaya menguasai panorama bandar tersebut.Di sini pula,terdapat sembilan jenis Shibazakura yang berbeza dan lebih 400000 kuntum meliputi 1.8 hektar tanah.

pink8

Pemandangannya yang cantik dan tenang pasti menjadi sebuah destinasi yang berbaloi untuk anda berkunjung bersama keluarga atau rakan rakan!

pink9

LEAVE A REPLY